Internet marketing strategie
Artikelen - creatief - ketting maken
Zelf sieraden maken, zwevend geregen ketting

Zwevend geregen ketting
Dit model ketting is een zwevend geregen ketting. Hierbij is er wat afstand tussen de kralen. Dit maakt het tot een speelse en toch elegante ketting. Je gebruikt minder kralen dan bij een gewone geregen ketting, daardoor is het voordeliger en ook lichter van gewicht.
Je zet de clustertjes kralen vast met behulp van knijpkralen, deze zetten de groepjes kralen vast op de draad.

Benodigdheden
In dit artikel wordt uitgelegd hoe je een ketting kunt rijgen, hiervoor gebruik je het beste staaldraad.

De kralen en de volgorde van de kralen kun je helemaal zelf bepalen.
Voor de rest heb je nodig:
- staaldraad (acculon)
- kalotjes, zie plaatjes hieronder
- knijpkraaltjes
- knijpkraalverbergers
- een karabijnslot
- een splitring of een verlengkettinkje

Deze materialen zijn allemaal verkrijgbaar bij de Kralenkwarts of de betere hobbyzaak.
Als gereedschap heb je 3 tangen nodig, de benamingen spreken al voor zich. Je kunt ze hier kopen. Dit zijn de standaard tangetjes die gebruikt worden voor sieraden maken, te weten:
zelf armband maken
maak zelf je armband
zelf sieraden maken
Kniptang     Platbektang  Rondbektang

Deze tangen zijn verkrijgbaar bij een hobbyzaak maar vaak heeft een doehetzelfzaak deze ook wel te koop als voordelig setje.
Stap 1 - Kralen rijgen
Rijg eerst de kralen in de volgorde zoals je ze wilt hebben. Het is leuk om er een beetje een patroon van te maken. Als je meerdere snoeren gebruikt, dan kun je ook willekeurige groepjes kralen doen.
Het is het beste om een oneven aantal clustertjes te doen, dan komt er eentje netjes in het midden. Dat maakt het een leukere ketting. Vergeet niet tussen elk groepje twee knijpkralen mee te rijgen. Je hebt er twee nodig om elke kant van het groepje vast te zetten.

Stap 2 - Kralen vastzetten
Ga uit van het middelste clustertje, zet die vast door met de platbektang de knijpkraal op het staaldraad vast te zetten. Als deze eenmaal vast zit, dan krijg je hem niet meer los, dus het moet in één keer goed gaan!
Ga dan verder met de andere clustertjes. Hou gelijke tussenruimtes aan. Hou als tussenruimte zo’n 2,5 cm aan. Daarmee hou je het effect van een zwevende ketting.

Let op dat je clustertjes niet breder worden dan de uiteindelijke lengte. Als je ze tussen 40 cm. draad past, dan komt het zeker mooi uit.Stap 3 – Knijpkralen wegwerken
Als je alle clustertjes hebt vastgezet, dan worden de knijpkralen netjes weggewerkt met behulp van een zg. knijpkraalverberger. Dit is een soort bolle C. Die helftjes kan je voorzichtig naar elkaar toeknijpen met behulp van de platbektang. Door de knijpkraalverberger te gebruiken, zie je niks meer van de lelijke knijpkraal en in plaats daarvan zie je een neutraal zilveren kraaltje van 3 mm.

Stap 4 – Afhechten van de draad
Als alle kralen naar je zin zijn, kan je je ketting gaan afwerken. Dit gaat met behulp van een zg. kalotje.

Stap 5
Rijg eerst het kalotje erop met het kontje eerst. Rijg er dan een knijpkraal aan.
Het kalotje moet eerst omdat die later over de knijpkraal gevouwen wordt
Stap 6
Pak de knijpkraal met de platbektang en knijp hem plat.
NIET helemaal strak tegen de kralen aan want er moet nog een stuk draad overblijven aan de andere kant om ook af te hechten.

Stap 7
Knip het resterende deel van de draad weg, tot 2 milimeter boven de knijpkraal.
Dit stukje buig je om m.b.v. de platbektang zodat hij terug gevouwen is over de knijpkraal. Op die manier maak je een soort haakje. Dit is een stevige afhechting.

Stap 8
Haal het kalotje omhoog, over de knijpkraal en buig de 2 halve rondjes voorzichtig naar elkaar toe zodat de knijpkraal er in opgesloten zit.
Et voila, geen prikkerige uitsteeksels meer!

Stap 9
Werk de andere kant van de ketting op dezelfde manier af, volgens stappen 5 t/m 8.

Stap 10
Doe aan het oogje van het ene kalotje het sluitinkje. Buig het oogje dicht. Doe hetzelfde voor de andere kant en maak daar de splitring of evt. een verlengkettinkje aan.

© Armande Borghardt
Voor kralen en onderdelen, ga ja naar Kralenkwarts.
Klik hier voor nog meer creatieve ideetjes!
Für Deutsche Besucher: Steinperlenwelt