Zelf oorbellen maken

Als je altijd al hebt willen weten hoe je je eigen oorbellen kunt maken, dan ben je hier aan het juiste adres. Het leuke van je eigen oorbellen maken is dat je ze precies op de juiste lengte voor jou kunt maken, en je hebt verhoudingsgewijs veel minder materiaal nodig dan voor bijvoorbeeld een ketting. Ik zal het stap voor stap uitleggen.
Als gereedschap heb je 3 tangen nodig, de benamingen spreken al voor zich. Dit zijn de standaard tangetjes die gebruikt worden voor sieraden maken, te weten:
kniptang voor sieraden
platbektang voor sieraden
rondbektang voor sieraden
Kniptang
om draad mee te knippen
Platbektang
om draad mee vast te pakken en open te buigen
Rondbektang
om oogjes mee te maken.
Neem een nietstift van minstens 5 cm lengte. Rijg er de kralen op zoals je denkt dat het leuk is. Probeer er een bepaald soort balans in te maken, zoals bijvoorbeeld de grootste kraal onderop, met eventueel een kralenkapje. Wissel een beetje af en grote en kleine kralen. Doe niet teveel ideetjes of kleuren in 1 paar oorbellen, dan wordt het al snel te druk.

Als het ontwerp je aanstaat, dan kan je de oorbel gaan afwerken. Daarvoor maak je een oogje aan het einde van de draad, tegen de bovenste kraal aan.
Om te beginnen maak je een knik in de draad, niet helemaal 90 graden (plaatje 1).

Dan knip je het resterende stuk draad weg. Zorg ervoor dat je ongeveer zo’n 8 a 10 mm over hebt (plaatje 2). Een te groot oog is niet zo mooi.
Om het oog te maken, maak je het beginnetje van de lus aan het einde van het draad met behulp van de rondbektang (plaatjes 3 en 4). Daarna schuif je de tang een stukje naar onderen, richting de kralen, en maak er een verdere buiging aan (plaatjes 5 en 6). Trek dan het uiterste eindje draad tegen het begin van het oogje aan (plaatje 7).
Wat je in elk geval niet moet doen, is met de platbektang het oogje pakken en het uiteinde zo tegen het beginnetje aan drukken (plaatje 8) Dat resulteert meestal in een gek plat oogje.

zelf sieraden maken
oorbellen maken
oorhangers maken kettelen
kettelen
oorbellen maken
oorbellen maken
hoe maak je oorbellen
zelf oorbellen maken
1.
4.
3.
2.
7.
6.
5.
8.
Je maakt dus eerst het oogje rond en dicht, en daarna buig je hem weer open om de oorhanger aan te maken. Op deze manier krijg je een mooier oogje. Let daarbij wel op dat je het oog altijd zijwaarts opent (plaatje 9.) en niet gewoon van elkaar af. Daardoor wordt het metaal zwakker en kan het afknappen (plaatje 10.).
Zo niet dus!
Zo niet dus!
10.
9.
Doe de oorhanger eraan, buig het oogje weer dicht en klaar!
Met dit concept kan je alle kanten op, elke gewenste kleur en formaat. Wat ook helemaal top is, is om zogenaamde chandelier oorbellen te maken (zie voorbeeld hiernaast). Dan ben je even iets langer bezig maar het resultaat is er ook naar! Onderdelen daarvoor kun je vinden bij Kralenkwarts.
De exclusieve oorbellen die ik zelf ontwerp en verkoop, vind je bij De Blije Ekster.
Für Deutsche Besucher: Steinperlenwelt Edelsteinschmuck

Klik hier voor meer creatieve ideetjes!
© Armande Borghardt
aanvragen btw-nummer
btw nummer aanvragen starters
internet marketing webwinkel
Internet marketing strategie
Artikelen - creatief - oorbellen maken
internet marketing webwinkel
De meest geschikte techniek om leuke oorhangers te maken is door te kettelen. Dat doe je met behulp van een stukje stevig zilverdraad. Deze zijn kant en klaar te koop, in twee vormen: een eindstift met een plat stukje op het eind (een nietstift genoemd) en een kettelstift met een oogje op het eind.

Daarnaast natuurlijk een aantal leuke kralen en een paar oorhaken. Er zijn ook oorhaken te koop met een schroefdraad of een clipje. Ideaal als je geen gaatjes in je oren hebt.